Als Deschepper ziet dat het goed is

Wat krijg je wanneer je een mix maakt van een bruisende kuststad, diverse kunstenaars, ontelbare lichtpuntjes, een verhaal over een vertederend jongetje én, last but not least, “één van de godfathers van de evenementen in België”?

Met een 30 jaar lange ervaring in de culturele wereld en allerhande evenementen, valt er natuurlijk wel iets te zeggen voor deze titel. Momenteel zet hij als artistiek directeur zijn schouders onder het Lichtfestival Knokke-Heist dat tijdens de eindejaarsperiode de kuststad wil laten bruisen van licht en leven.

Een kleine bloemlezing uit zijn cv toont snel aan dat niemand beter geschikt is voor dit project.
Als oprichter en partner van DDMC en Alice Events realiseerde hij met zijn partners verschillende spraakmakende nationale en internationale evenementen. Hij verdiende ondermeer zijn sporen als directeur non-sport tijdens de Special Olympics European Games Antwerpen en was verantwoordelijk voor de creatie en realisatie van verscheidene publieksevenementen tijdens Mons 2105, Culturele hoofdstad van Europa. Voor MB Presents was Jean Pierre als artistiek directeur actief voor de tentoonstellingen Titanic,The Artifact Exhibition en Expo Dino World. Hij is ook actief binnen de culturele wereld met het theatergezelschap Crew en het productiehuis voor hedendaagse muziek ChampdAction. Deze culturele duizendpoot bouwde in zijn carrière een brede kennis op in verschillende domeinen.

Zelf zegt Jean Pierre Deschepper bescheiden dat hij gewoon een passie heeft voor architectuur en licht, ook al beaamt hij schoorvoetend veel ervaring te hebben in de organisatie en creatie van grote publieke evenementen. Toen de stad Knokke dan ook met de vraag kwam om een project te realiseren voor de donkere dagen, zette hij daar met plezier zijn schouders onder.

“Heel de stad hangt dan vol sterren en planeten”
– Jean Pierre Deschepper

Met het Lichtfestival Knokke-Heist willen de organisatoren letterlijk en figuurlijk licht brengen voor het gezin in de donkerste dagen. Door het almaar evoluerende ingenieuze gebruik van allerhande technologieën zitten lichtfestivals in de lift. Jean Pierre wilde er echter nog een schepje bovenop doen. Voor het eerst werken de deelnemende kunstenaars onder één noemer, één thema, één verhaal, namelijk dat van De Kleine Prins. Ook de traditionele kerstverlichting gaat mee binnen dit thema. “Heel de stad hangt dan vol sterren en planeten”, glundert hij. “En dat niet alleen dit jaar maar drie jaar lang. Over drie jaren verspreid komen de volgende thema’s aan bod: Reis Langs de Planeten, Bezoek aan de Planeten en De ontmoetingen van De Kleine Prins. Ik opteerde voor dit thema omdat het een fascinerend verhaal voor jong en oud is. Ogenschijnlijk is De Kleine Prins een kinderboek maar het bevat zoveel meer, het zit vol diepgang met thema’s als leven, vriendschap, eenzaamheid. Het laat volwassenen kijken door de ogen van kinderen. Het boek van Antoine de Saint-Exupéry behoort bovendien wereldwijd nog steeds tot de meest vertaalde en verkochte boeken.”

De Kleine Prins laat volwassenen kijken door de ogen van kinderen.
– Jean Pierre Deschepper

“Deze winter reist de Kleine Prins langs de Planeten”, vertelt Jean Pierre verder. “Ik selecteerde telkens een stukje verhaal en ging daarna op zoek naar een kunstwerk dat erbij paste of sprak een kunstenaar aan om er eentje te maken. Zo zijn we tot acht kunstwerken gekomen die over een lichtparcours van zo’n 3 kilometer staan. De reis start bij de Dienst Toerisme waar een kleine expo is over het leven de Saint-Exupéry en hoe De Kleine Prins tot stand kwam. Wist je overigens dat de toeristische dienst gebouwd werd op de fundering van de oude lichttoren? Buiten zie en hoor je The Beam, het eerste kunstwerk.”

Jean Pierre tekende samen met componist Serge Verstockt voor dit eerste lichtkunstwerk. Het is een pulserende lichtstraal waarmee ze  de Kleine Prins uitnodigen om naar de Aarde te komen. Elk kunstwerk heeft zo zijn eigen verhaal.

“De wandeling wordt ondersteund door een app die de bezoeker via de website van het Lichtfestival kan downloaden op de smartphone.” verduidelijkt Jean Pierre. “In vier talen wordt allerhande praktische informatie en een interactieve kaart die de plaats aangeeft van de verschillende lichtkunstwerken aangeboden. Daarnaast hoor je een auditief verhaal dat enerzijds bestaat uit een stukje uit De Kleine Prins en anderzijds info bevat over en de visie van de lichtkunstenaar. Voor de jongste bezoekers ontwierpen we een reisdocument. Dit is een interactief document met kleine opdrachten die aansluiten bij de belevingswereld van de Kleine Prins en de lichtinstallaties. Wij hopen dat de mensen er een dagje Knokke van maken. Wat shoppen, iets eten, en dan wanneer het donker wordt genieten van het Lichtfestival. Een ideaal dagje uit voor het hele gezin dus.”

Twinkelende lichtjes in overvloed, sterren die van hoog en ver goedkeurend toekijken met ergens daartussen de Kleine Prins, Knokke-Heist zal deze winter stralen en gloeien als geen ander. Van 8 december tot en met 6 januari lokken de lichtjes argeloze en minder argeloze aardelingen naar de kust om te genieten van een unieke eindejaarssfeer. Er is geen enkele reden om je niet gewoon over te geven aan deze verlokkingen.