Ballon, Bubble, Globe

Tijdens het Lichtfestival Knokke-Heist stuiten de bezoekers twee keer op een grote bol. Eentje verschijnt tijdens de wandeling reusachtig aan de hemel, onbereikbaar rustend op een dak, de andere ligt op de grond als een levend organisme te wachten op de zachte aanraking van een mensenhand. Ze luisteren naar de namen “Moonburn” en “Sonic Light Bubble”.

Als twee gevallen sterren verpozen deze grote bollen tijdelijk op onze aarde, vast en zeker smachtend naar een aai, een lief woord van De Kleine Prins. In afwachting daarvan, kunnen wij hen met zijn allen bewonderen.

Zonnebrand

Terwijl we ons op zonnige dagen met zonnecrème beschermen tegen de felle stralen van de zon, vermogen we niets tegen de kracht van de maan. Opgepast voor wie op 22 december onder de volle maan toestapt op “Moonburn”! Deze glow-in-the-dark maan voedt zich overdag met de gekte van de menselijkheid. Licht en drukte absorbeert ze in haar binnenste. Wanneer de nacht valt, en je argeloos opkijkt naar haar lichtende schoonheid overvalt je een tijdelijke waanzin en denk je in een andere dimensie te staan.

Het Nederlandse collectief “Stichting Barstow” dat in januari 2014 werd opgericht te Amsterdam, bestaat uit kunstenaarszielen Steven Bos, Susan Lanting en Gover Meit. Hun bedoeling is het ondersteunen en stimuleren van visueel spektakel in allerlei vormen: theater, film, muziek, kunst. Centraal staat altijd het onderzoek naar nieuwe manieren om kunst en entertainment dichter bij elkaar te brengen. Hoe meer zintuigen daarbij tegelijkertijd geprikkeld kunnen worden, hoe beter.

Voor “Moonburn” beschilderde het trio een ballon met een diameter van zes meter met glow-in-the-dark-verf. Door erop te schijnen met ultraviolet licht, straalt de ballon licht terug naar het publiek.

The more you can create that magic bubble, that suspension of disbelief, for a while, the better.
– Edward Norton –

Zintuigen

Je verstand heeft niets te duchten wanneer je “Sonic Light Bubble” nadert. Deze doorzichtige bol, ook met een diameter van 6 meter, anticipeert met licht en geluid op de aanrakingen van de bezoekers. Met zijn feeërieke, doorzichtige schoonheid zal hij daar niet lang op moeten wachten.
Zijn oppervlakte is zowel aan de binnen- als de buitenkant bespikkeld met 236 interactieve LED schijven die met licht en geluid reageren wanneer ze worden benaderd. Bij aanraking intensiveert de reactie. Deze schijven zijn te vergelijken met een videoscherm dat 360° omspant en zowel overdag als ‘s nachts werkt.

De multimedia design studio ENESS uit Melbourne tekende voor dit ontwerp. Zelf zeggen ze te werken op het kruispunt van kunst en technologie, hierbij verschillende technieken hanterend zoals licht, software, architectuur, interactief ontwerpen, en beeldhouwen. Bij hun oprichting in 1997 was ENESS pionier in de kunst van 3D video mapping, het projecteren op structuur, bij theater- en sportvoorstellingen. Hun kunst werd wereldwijd tentoongesteld, van diverse musea van moderne kunst, tot in de straten van Mumbai.

Zei creatief directeur Nimrod Weis toen het werk in Londen werd opgesteld: “Sonic Light Bubble leidt een eigen leven terwijl het de wereld rondreist. Ik ben er dol op om de reacties van mensen uit verschillende culturen te zien. Dit werk is reeds door meer dan een miljoen mensen ervaren, we kunnen niet wachten om de reactie van het publiek in Londen te zien.”

Wij zijn benieuwd naar de mensen van Knokke. Jij ook?