Flonkeringen

“Op de meeste lichtfestivals loop je een beetje random van project naar project. Je hebt geen bindende factor zoals het verhaal van De Kleine Prins op het Lichtfestival Knokke-Heist. Het gebruik van dat verhaal vind ik echt een goed idee omdat het alle projecten samenbindt, nog versterkt door de verhalen die ze ieder kregen op de app.”

Aan het woord is Castor Bours, één van de drijvende krachten achter Studio Toer, het kunstenaarsduo van Social Sparkles. Zo’n zeven jaar geleden startte hij deze studio samen met Wouter Widdershoven. De twee geboren Maastrichtenaars hadden geen gesetteld idee over wat ze precies hiermee wilden bereiken. Ze wilden hun eigen ding doen en hun fascinatie volgen. En dat is natuurlijk een hele “toer”, jezelf al doende ontdekken.

Castor: In onze studio werken we graag met beweging en interactiviteit en dat komt goed samen in Social Sparkles. Het zijn immers lampen die reageren op de mensen die er onderdoor lopen. Wanneer er niemand is, zijn ze gewoon uit en wanneer je onder hen doorloopt gaan ze één voor één aan. Ze bewegen op een heel natuurlijke manier waardoor je een ondefinieerbare beweging krijgt. Dat maakt het speels, iets wat je terugvindt in al ons werk.

Je moet bewegen en gewoon genieten van het moment zelf.
– Castor Bours


Castor: Ons werk is bovendien altijd heel interactief en het is leuk om te zien wat dat losmaakt bij mensen. Vaak zijn het de kinderen die het als eerste begrijpen. Bij Social Sparkles is dat nodig om de lampjes actief te krijgen. Volwassenen willen dan een selfie maken. Helaas, omdat ze stilstaan, doen de lampjes het dan helemaal niet. Je moet bewegen en gewoon genieten van het moment zelf. En dat kunnen kinderen veel meer dan ouderen. Maar het is wel grappig om te zien hoe mensen er dan met de telefoon in de hand zo maar een beetje bijstaan.

Soms zie je zelfs omaatjes rennen onder Social Sparkles.
– Castor Bours

Castor: De lampjes moedigen je op die manier aan om toch te gaan spelen met die interactie. Dat zien dan weer andere mensen, die erdoor beïnvloed worden en op hun beurt gaan spelen. Soms zie je zelfs omaatjes rennen onder Social Sparkles. De lampjes zijn eigenlijk sociaal omdat ze op jou reageren. En mensen reageren dan weer op elkaar om ieder op zijn manier te ontdekken wat er qua lichteffect gebeurd al je er onderdoor loopt.

Zien we jou één van de komende dagen ook rennen onder de Social Sparkles en zelf flonkeren van plezier? Laat het kind in je gewoon naar buiten komen en doe het! Geniet met volle teugen van deze en de andere lichtinstallaties op het Lichtfestival van Knokke-Heist.