Gele Sterren

Zie die kleine jongen op het strand. Hij besluit plots om zijn gele schopje te begraven in het zand. Om het te beschermen tegen de aanstormende golven? Tegen andere kinderen? Niemand weet het nog, maar hij ontdekt weldra dat hij het niet meer weervindt. Het is weg, verdwenen in de kosmos.

Zie die jongeman, die mijmerend naar het strand tuurt, denkend aan dat schopje. Misschien ligt het er nog altijd? Achter hem, in de stad, spelen jong en oud met bollen die sterrenbeelden vormen. Ze lichten geel op, de kleur die hem aan Knokke bindt.

Accenten

Thomas Nam Hao Thai, lichtkunstenaar, vj en videokunstenaar, kortom een artistieke duizendpoot, ook gekend onder het pseudoniem TAAI, vertelt plezierig dat de mogelijkheid inderdaad bestaat dat hij tijdens het Lichtfestival Knokke-Heist aan zijn verloren werktuigje zal denken. Toeval of niet, maar de accentkleur van Kleine Prins is ook geel. Daarom besloot hij dan ook om de kleur van zijn bollen aan te passen van koud wit naar warm geel. Het aangenamere licht past beter bij de sfeer van het festival, vindt hij.

Alle beelden en info zijn in dezelfde huisstijl als het boek. Dat maakt het af.
– Thomas Nam Hao Thai

Thomas: “Ik ben echt laaiend enthousiast over het gebruik van het verhaal van De Kleine Prins voor het lichtfestival. Alle beelden en info zijn in dezelfde huisstijl van het boek. Dat maakt het af. De verschillende projecten bezitten daardoor een cohesie, er zit verband in. Ik wil het woord immersie gebruiken, want het hele gebeuren gaat zoveel immersiever zijn. Het publiek zal dieper ingaan op de ervaring, meer nadenken over die Kleine Prins. En daarom maken wij die aanpassing van kleur aan “Sterrenwacht” zodat het beter aansluit bij de rode draad van het verhaal. We hopen zo een bijdrage te leveren aan het totale plaatje en niet alleen tonen van: kijk, dit hebben wij gemaakt! 

Sterren

Thomas: Sterrenwacht is een waarnemingsvloer waar de toeschouwers sterrenbeelden op kunnen ontdekken. We maakten gebruik van de sterrenbeelden die wij hier in de winter zouden kunnen waarnemen, met de intentie mensen ervan bewust te maken dat er meer sterrenbeelden zijn dan bijvoorbeeld de Grote en Kleine Beer.
Het lichtkunstwerk bestaat uit allemaal bollen die verbonden zijn met lijnen. Wanneer de bezoekers op de juiste bollen gaan staan, laat de vloer andere bollen schijnen. En wanneer die aangeraakt worden, verbinden ze met lijnen die licht geven. Na enkele minuten is er een sterrenbeeld gemaakt.
Wij houden ons werk graag simpel. Zonder tekst en uitleg laten we de toeschouwer spelen. Het moet voor iedereen intuïtief werken.

Ik wil ervaringen creëren voor het publiek, ik wil de mensen rechtstreeks raken.
– TAAI

Thomas: Het leukste moment van een festival is dat direct na de opbouw. Je ziet de mensen passeren en merkt dat het werkt. Op dat moment is het niet meer in mijn handen, niet meer van mij. Het staat er en het is publiek. Ieder neemt het waar op zijn eigen manier, in een eigen interpretatie. Dat is supercool. Ik wil ervaringen creëren voor het publiek, ik wil de mensen rechtstreeks raken. Daarom zijn lichtfestivals zo fijn om doen. Ze zijn er voor het publiek, het product, het kunstwerk en zijn kwaliteit staan centraal.

Nacht

Thomas: Voor deze publieke opdrachten werk ik in Nacht Collectief samen met mensen die andere vaardigheden en skills hebben. Zelf heb ik vier diploma’s op zak, bachelor in multimedia, grafisch vormgever en communicatie, en een master in taal- en letterkunde. Geen enkel heeft iets te maken met wat ik nu doe. Mijn werk volgde uit mijn passies en interesses voor houtbewerking, lassen, het zelf bouwen van een structuur en zelfs wat beeldhouwen. Ik werk nu vooral met mijn handen.
De Sterrenwacht is een samenwerking tussen mij en Pieter Coussement, een virtuoos op het vlak van programmeren, interactiviteit, electronica en muziek. Met zijn creative coding skills wekt hij de hele installatie tot leven.
Als enige overgeblevene van de drie oprichters coördineer ik het werk binnen ons collectief. Daarom ook het toevoegsel Collectief in de naam, we zijn geen bedrijf. Willen we soloprojecten doen, dan hebben we daar de vrijheid voor. Ik werk solo onder de naam TAAI. En Nacht, dat is een simpel, krachtig woord dat past met wat we doen. Wij werken eigenlijk in de nacht, dan zie je de lichtinstallaties. Nacht Collectief vormt de ideale weerklank voor de sector waarin we werken.

Wij gaan graag, met duizenden anderen, in de winterse nachten op zoek naar de sterren van TAAI van Nacht Collectief. En wie weet, misschien met een beetje geluk, vangen we ergens een glimp op van de Kleine Prins die ook eens komst snuisteren tussen de lichtjes in het betoverende Knokke-Heist…