Rhizome

Tijdens het Lichtfestival Knokke-Heist kunnen de bezoekers voor één van de lichtkunstwerken het strand opwandelen, richting de zee. Over een veertig meter lange wandelweg schrijden ze naar een bos dat midden op het strand staat, een verlaten digitale oase.

De scheppers van deze “Rhizome” zijn Tom en Lien Dekyvere, een kunstenaarsduo afkomstig uit West-Vlaanderen, dat na enige jaren wereldwijd te hebben geëxposeerd trots is nog eens iets voor eigen publiek te mogen showen. Tom legt uit wat “Rhizome” precies is.

De wereld

Tom: Voor het Lichtfestival Knokke-Heist, dat als thema De kleine Prins heeft, wilden we een speciale sfeer creëren waarbij een soort buitenaardse activiteit plots op het strand landt. Ik hoop dat de mensen het gevoel krijgen als ze van de dijk wegstappen richting het water, dat ze in een nieuwe wereld komen. Net zoals de Kleine Prins dat eigenlijk doet, op exploratie gaan.
“Rhizome” visualiseert een grote structuur waarin Jean Pierre (Deschepper, curator van het festival) direct een sterrenpatroon zag. Ik zou het nog verder durven duiden en zie het als een soort levenspad, een manier om zowel zaken samen te houden maar tegelijk ook om ze los te koppelen. We horen vaak over de homogeniteit in onze samenleving, terwijl ik het even belangrijk vind om bepaalde zaken te kunnen wegknippen. Niet letterlijk natuurlijk, want wij werken met touwen. Rhizome is effectief een losgekoppelde wereld op het strand.

Touwen en structuren in balans

Tom: Het werk is opgebouwd uit fluorescerende groengele draden, kilometers touw die we samenknopen tot een groot geheel en dan extern belichten met led-lampen. Wij, de makers, bepalen waar elk touw naartoe groeit, en vanuit welk punt we vertrekken met een vertakking naar weer een ander punt. Al die kleine groepjes, die clusters van structuren, hangen samen in een groot geheel. Het is dat geheel waarvan je kan zeggen dat De Kleine Prins het ontdekt, en de zee en het strand dienen als canvas.

We zijn altijd op zoek naar een balans tussen visueel attractief, zelfs entertainend, en een leuke content die erachter schuilt.
– Tom Dekyvere

Tom: Google je rhizome, dan kom je uit op wortelstructuren van bloemen en planten. Die structuren, die natuurlijke geometrische patronen, vinden Lien en ik fascinerend. Wij zien daar een parallel bestaan in met de digitale wereld, met artificiële intelligentie. Het is op dat snijvlak tussen de natuur en de technologie dat wij werken. Wij allen, ieder individu, is op zoek naar entiteiten en hoe we die op de meest ideale manier met elkaar kunnen laten communiceren. Bijvoorbeeld, de balans tussen werk en privé. Daar gaat dit werk eigenlijk over. Eén van de eigenschappen van ons werk is dat we proberen verschillende invalshoeken te bespelen. Altijd weer zijn we op zoek naar de balans tussen visueel attractief, zelfs entertainend, en een leuke content die erachter schuilt.

Overal en nergens

Ondanks hun interesse voor het digitale maken Lien en Tom toch geen gebruik van de sociale media om met hun creaties te pronken.

Tom: Wij focussen om ons werk en dat brengt ons overal en nergens. Sinds wij in de publieke ruimte werken zijn veel mensen onze sociale media geworden. Zij nemen foto’s en plaatsen die op alle platformen. Bijgevolg is ons werk verspreid. Op deze manier gaat het niet over een ego-cultus waarbij bij het kleinste scheetje een post geplaatst wordt. Wij doen ons best om het publiek te triggeren met iets leuks. En als een soort van appreciatie maakt dat dan reclame voor ons.

Je kan wel veel lawaai maken maar het zijn de zachte verhalen, die heel veel lagen bevatten, die ons allemaal bezighouden.
– Tom Dekyvere

Tom: Je kan wel veel lawaai maken maar het zijn de zachte verhalen, die heel veel lagen bevatten, die ons allemaal bezighouden. Zoals dat van De Kleine Prins. Omdat het Lichtfestival Knokke werkt rond een echt verhaal, een boek, is het uniek tegenover andere festivals die gewoon een thema hebben. Ik vind dit een fantastische benadering. Het brengt alles op een ander niveau. Hoe zou ik het zeggen, het maakt het feeërieke, zachter van aard. Dat past bij de periode van het jaar, en bij het publiek dat men wil aanspreken.

Voel jij je ook aangesproken?
Kom dan genieten van het totaalspektakel dat Knokke-Heist tijdens de eindejaarsperiode aanbiedt.