Ivana Jelić – Pavel Petrović (Servië) – 

“De aanblik van de sterren zet me altijd aan het dromen”, schreef schilder Vincent van Gogh (1853-1890) in één van de vele brieven naar zijn broer Theo. Ook toen hij werd opgenomen in Zuid Frankrijk tekende en schilderde hij graag de sterrenhemel die hij daar zag.

Zo ontstond ook één van zijn bekendste schilderijen, inmiddels zo’n beetje de meest iconische verbeelding van een sterrenhemel in de kunstgeschiedenis: ‘De Sterrennacht’ (1889). Van Goghs wervelende sterrenhemel boven een dorpje in de heuvels, met een enorme cipres op de voorgrond, bestond niet zomaar uit een zwart vlak met bleke stipjes.

De uitbundige sterrenhemel die Van Gogh schilderde is helaas een zeldzaam verschijnsel geworden. Zeker in een stad waar de nachtelijke lucht permanent vervuild wordt. Architect Ivana Jelić en creative engineer Pavel Petrović, die samen kunstinstallaties maken, geven ons daarom met ‘Starry Night’ een stralende maar kunstmatige versie van de sterrenhemel terug die Van Gogh ooit zag. De penseelstreken zijn vervangen door 1400 buisjes van acryl die door een klein led-lampje opgloeien.

Zo herinneren de kunstenaars ons – op een tegenstrijdige manier – met elektrisch licht aan de natuurlijke schoonheid die we missen.

Foto: Janus van der Eijnden