VISIE en CONCEPT

Zoals bijna geen ander medium heeft elektrisch licht een revolutie teweeggebracht en onze leefruimte en nachtelijke omgeving veranderd: we leven in steden en tuinen van licht.

Kunstmatig licht heeft onze waarneming van de realiteit veranderd.

Er was opeens geen ondoordringbare nacht meer, de dag werd eindeloos, een nieuw tijdperk brak aan. Kunstenaars die met licht werken, reflecteren deze verandering.

De definitie van lichtkunst lijkt eenvoudig: kunst van of met licht.

De verschillende verschijningsvormen zijn eindeloos. Kunst met daglicht of met kunstlicht, licht in de openbare ruimte, een statisch beeld of een veranderlijke verschijning. In de loop der jaren is de ontwikkeling van lichtkunst hand in hand gegaan met de technische ontwikkelingen.

Lichtkunst is een vorm van beeldende kunst waarin licht het belangrijkste uitdrukkingsmiddel is. Het is een kunstvorm waarin ofwel een sculptuur licht produceert, ofwel licht wordt gebruikt om een “sculptuur” te creëren door middel van manipulatie van licht, kleuren en schaduwen.

In plaats van een sculptuur creëert de lichtkunstenaar een ‘fenomeen’ dat zich voltrekt in wat men een innerlijke ruimte zou kunnen noemen: een ruimte die ontstaat in de ervaring van de beschouwer.

Burgervader van het licht

In Knokke-Heist zal de winter dit jaar niet somber en duister zijn. Met een eigen lichtkunstfestival wil burgervader Leopold Lippens opnieuw een gezellige en unieke kerstsfeer creëren die de donkerste periode van het jaar meer licht geeft. “Winkelstraten, pleinen en torens van de gemeente worden feeëriek verlicht door planeten en glinsterende sterren. Het verschil met de vorige jaren zal gigantisch zijn”, zegt hij nog.
Leopold Lippens: De mensen die in de kerstperiode naar Knokke-Heist komen, zullen merken dat dit lichtkunstfestival iets anders is. Er is een verhaal rond, dat van De Kleine Prins naar het boek van de Saint-Exupéry. Ik denk dat dit een boek is dat iedereen kent, kijk maar naar het aantal exemplaren dat er wereldwijd van werd verkocht. We doen dit nu voor de tweede maal, de eerste editie heeft bewezen dat de mensen enthousiast zijn. Dus we zetten ook dit jaar de reis van De Kleine Prins verder.

“In Knokke-Heist vinden mensen alles wat ze zoeken: kwaliteit, schoonheid, natuur, de zee, én een magnifiek lichtfestival.”
– burgemeester Lippens

Leopold Lippens: In Knokke-Heist zijn er het hele jaar door diverse evenementen. Dat is onze strategie, zorgen dat er steeds wat te doen is voor iedereen. Alle winkels en restaurant zullen ook nu tijdens het lichtfestival open zijn. De mensen die komen, zullen alles vinden wat ze zoeken: kwaliteit, schoonheid, natuur, de zee, én een magnifiek Lichtfestival. De traditionele kerstverlichting die je overal in de winkelstraten in het land vindt, is hier nu wel iets anders. Het gaat niet meer om wat verlichtte kerstbomen.

Een uniek evenement

Het lichtkunstfestival onderscheidt zich van anderen door het gebruik van één specifiek entertainend verhaal dat een breed en divers publiek aanspreekt.
Dit verhaal is de leidraad om het nachtelijk landschap voor inwoners en bezoekers te transformeren door belevingselementen te creëren, het is de inspiratie voor de curator en de deelnemende kunstenaars. Het Lichtkunstfestival Knokke-Heist is een outdoor parcours van hedendaagse lichtkunst dat de straten, pleinen en stranden oplicht met spraakmakende innovatieve installaties met een sterke visuele impact. Het Lichtfestival brengt een breed publiek tezamen en zorgt voor een unieke sfeer in de stad. De sleutelwoorden voor deze belevingsinstallaties zijn verwondering, verrassing, emotie, poëzie en magie. Voor de toeschouwer betekent dit samen komen, delen, participeren en dromen. En dit alles in een familiale context.