VISIE en CONCEPT

LIGHT ART 2021,

EEN LICHTKUNSTFESTIVAL WAAR LICHT EN GELUID MET ELKAAR VERSMELTEN

Lichtkunst of Light Art is een beeldende kunstvorm waarbij de het gebruik van kunstlicht als middel centraal staat.. Het licht kan branden, fluoriseren, doorlichten, belichten en weerkaatsen. Het is een kunstvorm waarin ofwel een sculptuur licht produceert, ofwel licht wordt gebruikt om een “sculptuur” te creëren door middel van manipulatie van licht, kleuren en schaduwen.

Dankzij de technologische ontwikkelingen weet ook de lichtkunst zich verder te ontwikkelen. Nieuwe technieken zoals ledverlichting en de elektronsche integratie leiden tot nieuwe en complexere mogelijkheden waarbij de verlichting tot leven komt met behulp van sensoren en algoritmes. Hierdoor ontstaan dynamische bewegingen, kleurrijke projecties, optische illusies en interactieve functies.

Eén van de pioniers van Lichtkunst was de 18de eeuwse kunstenaar Louis-Bertrand Castel. Hij werkte jaren aan een lichtorgel en probeerde zo in relatie tot de muziek het licht te “componeren”. Ook de componist en architect Yannis Xenakis experimenteerde met klank en licht. Het artistiek onderzoek van Le Corbusier en Xenakis naar ‘beweging’ werd getransformeerd tot een publiek event, en de intensifiëring van de esthetische ervaring tot een collectieve onderdompeling in een immersieve omgeving.

Ter ere van deze pioniers van lichtkunst en geluid koos het LightArt team ervoor om tijdens deze 4de editie van het lichtkunstfestival de lichtinstallaties te verbinden met muziekstromingen, componisten of composities. Een ingreep die de beleving van de lichtkunstwerken nog zal verhogen.

Sommige lichtkunstenaars lieten zich inspireren door de muziek, voor andere lichtkunstwerken legde de curator en zijn team muzikale verbanden.

Burgervader van het licht

In Knokke-Heist zal de winter dit jaar niet somber en duister zijn. Met een eigen lichtkunstfestival wil burgervader Leopold Lippens opnieuw een gezellige en unieke kerstsfeer creëren die de donkerste periode van het jaar meer licht geeft. “Winkelstraten, pleinen en torens van de gemeente worden feeëriek verlicht door planeten en glinsterende sterren. Het verschil met de vorige jaren zal gigantisch zijn”, zegt hij nog.
Leopold Lippens: De mensen die in de kerstperiode naar Knokke-Heist komen, zullen merken dat dit lichtkunstfestival iets anders is. Er is een verhaal rond, dat van De Kleine Prins naar het boek van de Saint-Exupéry. Ik denk dat dit een boek is dat iedereen kent, kijk maar naar het aantal exemplaren dat er wereldwijd van werd verkocht. We doen dit nu voor de tweede maal, de eerste editie heeft bewezen dat de mensen enthousiast zijn. Dus we zetten ook dit jaar de reis van De Kleine Prins verder.

“In Knokke-Heist vinden mensen alles wat ze zoeken: kwaliteit, schoonheid, natuur, de zee, én een magnifiek lichtfestival.”
– burgemeester Lippens

Leopold Lippens: In Knokke-Heist zijn er het hele jaar door diverse evenementen. Dat is onze strategie, zorgen dat er steeds wat te doen is voor iedereen. Alle winkels en restaurant zullen ook nu tijdens het lichtfestival open zijn. De mensen die komen, zullen alles vinden wat ze zoeken: kwaliteit, schoonheid, natuur, de zee, én een magnifiek Lichtfestival. De traditionele kerstverlichting die je overal in de winkelstraten in het land vindt, is hier nu wel iets anders. Het gaat niet meer om wat verlichtte kerstbomen.

Een uniek evenement

Het lichtkunstfestival onderscheidt zich van anderen door het gebruik van één specifiek entertainend verhaal dat een breed en divers publiek aanspreekt.
Dit verhaal is de leidraad om het nachtelijk landschap voor inwoners en bezoekers te transformeren door belevingselementen te creëren, het is de inspiratie voor de curator en de deelnemende kunstenaars. Het Lichtkunstfestival Knokke-Heist is een outdoor parcours van hedendaagse lichtkunst dat de straten, pleinen en stranden oplicht met spraakmakende innovatieve installaties met een sterke visuele impact. Het Lichtfestival brengt een breed publiek tezamen en zorgt voor een unieke sfeer in de stad. De sleutelwoorden voor deze belevingsinstallaties zijn verwondering, verrassing, emotie, poëzie en magie. Voor de toeschouwer betekent dit samen komen, delen, participeren en dromen. En dit alles in een familiale context.