Knokke-Heist
Een levendige stad

Knokke-Heist biedt een prikkelend aanbod van evenementen. Hoogtepunten vormen het Internationaal Vuurwerkfestival, de Zoute Grand Prix en de Nacht van het Zoute. Op de agenda ontbrak echter een spraakmakend winterevenement. De keuze viel op een lichtkunstfestival.

Lichtfestivals staan op het kruispunt van entertainment, design, kunst en technologie, wat hen een zeer specifieke positie geeft in het kader van de beleving van een stedelijke omgeving, zowel binnen een culturele context als hulp voor citymarketing. Lichtfestivals winnen aan populariteit onder meer omdat de immer voortschrijdende technologie de lichtkunstenaars helpt hun verhaal te brengen in hun speelveld, de stad. Licht als veelzijdig en visueel “materiaal” wordt zowel abstract als figuratief ingezet.

Burgervader van het licht

In Knokke-Heist zal de winter dit jaar niet somber en duister zijn. Met een eigen lichtkunstfestival wil burgervader Leopold Lippens opnieuw een gezellige en unieke kerstsfeer creëren die de donkerste periode van het jaar meer licht geeft. “Winkelstraten, pleinen en torens van de gemeente worden feeëriek verlicht door planeten en glinsterende sterren. Het verschil met de vorige jaren zal gigantisch zijn”, zegt hij nog.

Leopold Lippens: De mensen die in de kerstperiode naar Knokke-Heist komen, zullen merken dat dit lichtkunstfestival iets anders is. Er is een verhaal rond, dat van De Kleine Prins naar het boek van de Saint-Exupéry. Ik denk dat dit een boek is dat iedereen kent, kijk maar naar het aantal exemplaren dat er wereldwijd van werd verkocht. We doen dit nu voor de tweede maal, de eerste editie heeft bewezen dat de mensen enthousiast zijn. Dus we zetten ook dit jaar de reis van De Kleine Prins verder.

“In Knokke-Heist vinden mensen alles wat ze zoeken: kwaliteit, schoonheid, natuur, de zee, én een magnifiek lichtfestival.”
– burgemeester Lippens

Leopold Lippens: In Knokke-Heist zijn er het hele jaar door diverse evenementen. Dat is onze strategie, zorgen dat er steeds wat te doen is voor iedereen. Alle winkels en restaurant zullen ook nu tijdens het lichtfestival open zijn. De mensen die komen, zullen alles vinden wat ze zoeken: kwaliteit, schoonheid, natuur, de zee, én een magnifiek Lichtfestival. De traditionele kerstverlichting die je overal in de winkelstraten in het land vindt, is hier nu wel iets anders. Het gaat niet meer om wat verlichtte kerstbomen.

Een uniek evenement

Het lichtkunstfestival onderscheidt zich van anderen door het gebruik van één specifiek entertainend verhaal dat een breed en divers publiek aanspreekt.

Dit verhaal is de leidraad om het nachtelijk landschap voor inwoners en bezoekers te transformeren door belevingselementen te creëren, het is de inspiratie voor de curator en de deelnemende kunstenaars. Het Lichtkunstfestival Knokke-Heist is een outdoor parcours van hedendaagse lichtkunst dat de straten, pleinen en stranden oplicht met spraakmakende innovatieve installaties met een sterke visuele impact. Het Lichtfestival brengt een breed publiek tezamen en zorgt voor een unieke sfeer in de stad. De sleutelwoorden voor deze belevingsinstallaties zijn verwondering, verrassing, emotie, poëzie en magie. Voor de toeschouwer betekent dit samen komen, delen, participeren en dromen. En dit alles in een familiale context.